24 Nisan 2020 Cuma

UÇUŞ YAPAN UÇAKLARIN CANLI TELSİZ KONUŞMALARI

Merhaba arkadaşlar, birçoğunuz havadaki uçakları an be an takip ettiğimiz flighradar24'ü bilir. Bilmeyenler varsa hemen google a 'flightradar' yazabilir.
Biz bugün farklı bir şeyden bahsetcez.

Evet yanlış duymadınız. Uçakları dinlemekten bahsediyorum, hani piste inerken 'kuleyle konuşur, komut, bilgi alışverişi vs' olur ya Tam da o işte.
O uçaklar arkadaşlar kuleyle irtibata geçerken RADYO frekansı kullanır. Bildiğimiz dümdüz radyo işte.
Mesela Atatürk Havalimanı 121.800 frekansını kullanıyor. e hadi o zaman açalım radyomuuzu 121 e getirelim?
tüh, 108 de bitiyormuş evet arkadaşlar bu FM frekans aralığı, 88-108 mhz arası. Bu ticari kullanım için ayrılmış bir alandır ve biz burada müzik dinleriz. Sizin 33 ila 200 lere kadar mhzleri dinlemeniz için SDR alıcınız vs olması gerekir. Telsizcilik belgeniz yoksa da bu yaptığınız YASAL değil.

E o zaman nasıl dinleyeceğiz derseniz sadede geliyorum. Dünyanın her yerinden bu verileri anlık toplayan tıpkı 'flightradar' gibi bir kardeş site var;

LİVEATC

https://www.liveatc.net/

Bu linkten girip dinlemek istediğiniz havalimanı kodunu girip (örn: Atatürk havalimanı olan LTBA,Pandemi nedeniyle bu aralar kargo uçakları inip duruyor ama yakında veda edicez ) , flightradardan uçağınızı takip edip tam iniş yaparken o konuşmalara canlı canlı şahit olabilirsiniz

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Back to Home Back to Top

Genel Blog sitemize hoşgeldiniz...